Velkomstfolder

 

Hvem er vi?

Skovhuset er et lille og hyggeligt børnehus med plads til 48 børn i alderen fra 3 år til skolestart, samt en lille vuggestue med plads til 7 børn.

I skovtiden (børnehaven) er børnene inddelt i to alders-blandede grupper: ”Jordfræserne” og ”Spirerne”. Når vi er hjemme i Skovhuset betragter vi børn og personale som én stor gruppe. I nogle perioder aldersopdeler vi børnene af pædagogiske hensyn. Vores fysiske rammer har vi indrettet efter funktion og ikke med fx gruppeopdeling.

 

Vi er 9 fastansatte medarbejdere, heraf 1 leder, 4 pædagoger, 2 medhjælpere. Naja, Vibeke og Bjarke er tilknyttet Jordfræserne.  Camilla, Maria og Sandie er tilknyttet Spirerne. Maggi, Suzanne og Savanna er tilknyttet Haletudserne- vores vuggestue.

Ved personalets fravær bruger vi faste vikarer.

 

 

 

 

Åbningstider og lukkedage

Mandag – torsdag kl. 6.30 - 17.00

Fredag kl. 6.30 - 16.30

 

Der er ingen lukkedage i Skovhuset.

Men vi holder naturligvis lukket, hvis der ikke kommer nogen børn.

Derfor spørger vi omkring Jul, Påske og Kr. Himmelfart, samt før alle ferier, om I vil benytte Skovhuset eller I holder fri. Dette for at bruge vore ressourcer bedst muligt.

Til de første 3 skal I som forældre aktivt tilmelde jeres barn. Dette gør man via vores digitale system Alia. Når I tilmelder jeres barn, er det afgørende at I skriver de tider ind som barnet har behov for pasning. Har I ikke meldt til, kan vi desværre ikke modtage barnet.

 

Fravær

Hvis dit barn er syg eller holder fri, er det en god idé at give besked via Alia. Sig det dagen i forvejen eller send en sms inden kl. 9.00. I øvrigt henvises til Skovhusets syge- og fraværspolitik.

 

Telefontid

Skovhuset har telefontid kl. 7.30 – 16.00. Noter gerne i Alia eller send en sms, hvis dit barn er syg eller holder fri.

 

Udeliv

Skovhuset Sorø er en Skovinstitution, hvilket indebærer at vi er ude hver dag og det meste af dagen. Det er derfor yderst vigtigt, at børnene er klædt på til vejrets og dagens udfordringer. Følger I vores retningslinjer under ”Påklædning og udstyr”, så skulle jeres barn være dækket godt ind.

At være så meget ude i al slags vejr, tærer på energien – specielt i vinterhalvåret - og børnene kan derfor have brug for nogle korte dage ind imellem og en enkelt ekstra fridag i ny og næ.

 

Privat børnehus – hvad indebærer det?

Forældrenes engagement er hjørnestenen i fundamentet i Skovhuset. Det er af stor betydning, at alle er engagerede. Det er afgørende for kvaliteten i Skovhuset at vi har en god dialog om livet i Skovhuset. Det er vigtigt at deltage i arbejdsdage så vi kan minimere udgifter til håndværkere og i øvrigt indgå i fællesskabet der får Skovhuset til at hænge sammen.

Det er vores fælles børnehus.

Derfor: Benyt muligheden for medindflydelse og hold jer orienterede om, hvad der sker. Årsplanen findes på hjemmesiden.

 

Dagens rytme

Om morgenen søger vi at skabe en rolig stemning med dæmpet belysning. Børnene tegner ofte, leger med modellervoks, lægger puslespil eller andre stille lege. Skovhuset er ikke indrettet som traditionelle institutioner, så vi er mange i de samme rum. Derfor er det vigtigt for os at skabe så roligt et miljø omkring børnene som muligt. Hvis I forældre skal tale med hinanden, må det meget gerne foregå i garderoben eller dæmpet, da børnene nemt bliver påvirkede af snakken, som kan skabe unødig uro. Har dit barn brug for hjælp til at sige farvel og vinke, hjælper de voksne gerne, det vil være den, der har hænderne fri, så en anden ikke skal afbryde noget med andre børn.

 

Cirka kl. 7.20 begynder vi at rydde op, tisse af og tage overtøj på. Afleverer du dit barn efter kl. 7.30, ser vi gerne, at du hjælper med at få overtøjet på, så barnet kan komme ud på legepladsen med det samme.

Det bedste tidspunkt at komme i børnehaven på, er inden kl. 9. Så er der gode chancer for at få dannet de legerelationer der er så vigtige for at få en god og udbytterig dag i Skovhuset.

 

Omkring kl. 9.00 er det tid til en lille formiddagsmad. Ca.10.15 tager vi rygsække på og går på eventyr i skoven. Vi har vores faste steder i skoven, som vi kommer tilbage til, men vi aftaler fra dag til dag hvor turen skal gå hen. Børnegrupperne går til hver sit sted. Nogle dage bliver vi på Engen eller går på Grønningen. Hvis I er forsinkede, skal I give besked.

En gang imellem tager vi på tur, fx til biblioteket eller på bondegårdsbesøg.

 

I skovtiden prioriterer vi, at der er meget tid til  leg, men vi supplerer også med tilbud om forskellige aktiviteter.

 

Vi:

-          sætter gynger op og laver gangbroer

-          klatrer i træer, bygger huler og leger gemmeleg

-          tager på fisketur

-          går på troldejagt og fægter med drager

-          fanger sommerfugle og kigger på insekter i forstørrelsesglas

-          binder blomsterkranse og slikker solskin

-          snitter pinde og saver i træ

-          bestemmer blomster, svampe og småkryb

-          hopper i vandpytter og leger med pladder

 

 

 

 

Inden vi går hjemad, samler vi ofte børnene til et eventyr. Det er et signal til børnene om, at skovtiden er ved at være slut. Vi fortæller højt uden brug af bøger, og nogle gange medvirker børnene. Kl. 13 er vi hjemme i Skovhuset igen og bliver som udgangspunkt på legepladsen, medmindre vi er meget våde eller kolde.

I sommertiden forlænger vi tiden på engen så tit som muligt. I praksis bliver det et par dage om ugen, mandag og torsdag, vi først går hjem i Skovhuset kl. ca. 15.

 

Når vi bruger så meget tid i skoven og udendørs, er der noget, vi ikke har tid til. Fx at klippe/klistre og lege med perler. Vi når lidt om morgenen og eftermiddagen, men det er ikke vores højeste prioritet. Både i skoven og hjemme tilbyder vi voksenstyrede aktiviteter alt efter børnenes idéer og hvilke årstidsfester, vi forbereder.

 

Læs mere om vores skønne vuggestue under afsnittet "Haletudserne - vores vuggestue"

 

Spisetid                                                             

Om morgenen indtil kl. 7.20 er der mulighed for at få morgenmad. Vi tilbyder overvejende økologiske produkter såsom havregryn/grød, grovflakes, samt mælk og the.

 

Kommer børnene kl. 7.30 og derefter, skal de have spist morgenmad hjemmefra.

Kl. 9.00, inden vi går i skoven, får børnene en mad - formiddagsmad- fra deres madpakke. 

 

Vores madpakker spiser vi som regel i skoven. Hver dag starter vi frokosten med

remsen: ”Vi siger én, vi siger to, vi siger, må vi få noget ro - og værs’go.” Selvom det ligner en picnic, holder vi bordskik og sidder til de fleste er færdige. Vi beder alle børn sætte sig og pakke deres mad ud, og vi vasker og spritter hænder.

 

Om eftermiddagen cirka kl. 14.00 serverer vi frugt og grovbrød for børnene. Dette foregår som regel på gårdspladsen.

 

Den mad Skovhuset serverer er så vidt muligt økologisk.

 

Brødet/bollerne til frugt bages af personalet.



Madpakken

I rygsækken skal der hver dag være en drikkedunk med vand og en sund og nærende madpakke. Når børnene er aktive og ude så mange timer om dagen, er den rette kost ekstra vigtig. Vi anbefaler, at madpakken består af rigelige mængder af langsomt virkende kulhydrater. Det vil sige masser af groft brød, grøntsager, en mindre mængde kød/fisk og lidt frugt.

Hurtigt virkende kulhydrater – dvs. sukker, slik, hvidt brød, Danone yoghurt og mælkesnitter har et forholdsvist lavt næringsindhold. Børn som får for meget af det, kan hurtigere blive trætte, være mere aggressive og have sværere ved at løse konflikter.

Det er en rigtig god idé med små klap-sammen-madder, når man skal spise i skoven. Det er lettest for børnene at håndtere. Undgå gerne remoulade/mayonnaise, da det er svært at styre, og børnene er ofte kede af at spise det, når det er mast ud i madpakken. Desuden tiltrækker det hvepse i sensommer og efterår. Grøntsags stænger og en figenstang eller nogle ærter, mandler, rosiner, bær mm til ”dessert” er også godt.

 

Vi fraråder saftevand i sensommer og efterår, da det også tiltrækker hvepse. Af samme grund anbefaler vi en drikkedunk med ventil, så hvepse og insekter ikke kan

kravle ind. Om vinteren er det til gengæld en god ide med en termokande med the eller varm saft.

 

Barnet skal selv kunne åbne og lukke sin madkasse og drikkedunk, og figenstænger eller andet skal være lukket op, så barnet ikke behøver hjælp. Maden skal pakkes ind i madpapir - gerne enkeltvis så de ikke bliver snavsede når madpakken falder på skovbunden. Husk: ikke sølvpapir i madkassen, da det skader naturen og er livsfarligt for dyrene!

 

 

Påklædning og udstyr

Ideen med Skovhuset er, at naturen og udelivet er børnenes daglige omdrejningspunkt. Naturen og årstiderne er inspiration for vores daglige aktiviteter og fester. Derfor bliver børn i Skovhuset MEGET snavsede! Og de slider også væsentligt mere på deres tøj end børn i traditionelle børnehaver.

 

Af hensyn til jeres barns trivsel er det vigtigt, at I følger vores råd og anvisninger med hensyn til påklædning, udstyr mm. Det kræver en hel del at holde varmen på kolde vinterdage.

 

Barnet har brug for en god rygsæk, der slutter tæt til kroppen, og som kan spændes foran på kroppen, så selerne ikke glider ud over skuldrene. Der skal være plads til madkasse, drikkedunk og evt. regntøj. Barnet skal selv kunne åbne og lukke rygsækken. Vi anbefaler Haglöfs Tight x-small.

 

Vintergarderoben skal indeholde følgende:

 

2 flyverdragter

  • 2 termosæt/fleece
  • 2 sæt regntøj (100 % vandtæt og blød kvalitet) gerne en størrelse større end normalt, da det skal kunne komme udenpå flyverdragten. Bukser skal være uden seler – de er lettest at få ned!)
  • 2 par vandtætte luffer
  • Mange par strikvanter (såkaldte ”spisevanter”, som vi har på, når vi spiser om
    vinteren)
  • 2 elefanthuer
  • Lange uldne underbukser og undertrøjer m lange ærmer/skiundertøj
  • Termostøvler/vandtætte vinterstøvler
  • Uldne sokker

Sutsko

 

Derudover har barnet brug for:

 

GummistøvlerGode kondiskoGode sandalerKasket/sommerhatSommerjakke

 

Regntøj kan bestilles i Skovhuset.

 

 

Der skal være navn i alt tøj/sko/støvler

 



Skiftetøj

Hvert barn har en garderobe til overtøj og skiftetøj. Det er vigtigt, at I hver dag tjekker barnets garderobe og rydder op. Af hensyn til rengøringen, må der ikke stå/ligge noget på gulvet. Om fredagen skal hylderne tømmes.

 

Barnet skal altid have skiftetøj af alle slags fra inderst til yderst i garderoben. Husk tydeligt navn i tøjet – det gør det lettere for os og jer at holde styr på det.

 

Information

På vores digitale platform Alia samt husets facebookside, slår vi sedler op omkring ferieplaner, samtaler, fester mm. Det er vigtigt, at I hver dag giver jer tid til at læse informationerne på tavlen. Hvis du gerne vil vide mere om dit barns dag eller snakke med personalet om andet, er det bedst om eftermiddagen. Lav eventuelt en aftale med personalet på forhånd.

 

På facebooksiden samt på tavlerne udenfor til venstre for hoveddøren hænger vi fotos op fra fester og af og til også fra dagens aktiviteter. Børnene elsker at fortælle og pege sig selv ud, så tag jer også tid til det.

 

Information fra bestyrelsen foregår via hjemmesiden og opslagstavlen, så det er en god idé at checke den jævnligt, så I er opdaterede.

 

Vi har en lukket gruppe på Facebook, hvor I som forældre kan indmelde Jer. Det er en gruppe udelukkende for forældre med børn i Skovhuset (den kan ikke ses af andre) og den bruges til, hvad I syntes er relevant information, vidensdeling – det kan være om gode madpakke ideer, hvor de har billige vandtætte vanter osv. Det er også muligt at lægge billeder op fra en af årstidsfesterne eller fra en dag i skoven, hvis I har været med ude at gå. Næsten dagligt lægger vi billeder og beskrivelser af dagen op på Skovhusets lukkede Facebookgruppe. Her vil også være opslag og forskellige meddelelser til jer.

 

 

Forventninger

I hverdagen forventer vi, at:

 

I er åbne for dialog og samarbejde om jeres barnI siger til, hvis der er noget I er i tvivl om eller utilfredse med.I holder jer orienteret via hjemmeside, Facebook gruppen, e-mail, opslag i Skovhuset mm.I siger goddag og farvel til personalet, når I henter og bringerI giver jer tid til at jeres barn kan afslutte sin leg og hjælper det med at rydde op. Gerne 5-6 ting, så personalet kan bruge tiden sammen med de sidste børn. I er opmærksomme på de andre børn, når I er i Skovhuset, og tager ansvar, hvis der er brug for hjælp. Enten ved selv at tage hånd om det eller finde personalet. Fx ved konflikter, som personalet endnu ikke har opdaget, eller hvis et barn har brug for hjælp på toilettet.

Derudover forventer vi, at I deltager i en til to årlige arbejdslørdage – datoerne kan ses i årsplanen i kalenderen på hjemmesiden eller på opslagstavlen.



Fødselsdage

Vi vil rigtig gerne fejre børnenes fødselsdage. Aftal med personalet hvordan og hvornår ca. 14 dage før.

 

Fødselsdage fejres i Skovhuset og dagen afvikles nogenlunde således: Vi synger fødselsdagssang og månedssangen, hejser flaget ved rundkredsen og barnet gøres til dagens midtpunkt med blomsterkrans og et særligt eventyr. Forældre er velkomne til at deltage. Barnet må gerne dele lidt lækkert ud eller medbringe frokost til sin gruppe. Orientér gruppen med en seddel på hoveddøren, hvis de ikke skal have madpakke med.

 

Ved barnets 5 års fødselsdag kommer vi gerne hjem, hvis I inviterer. Invitationen kan hænges på hoveddøren. Er det ikke muligt for os at komme frem med offentlig transport, skal I selv arrangere kørsel med de øvrige forældre og personalet.

Uanset om fødselsdagen fejres hjemme eller i Skovhuset, ønsker vi ikke store overflødighedshorn med flere måltider eller store mængder af slik og sodavand.

 

 

Skolegruppen

I lighed med de kommunale institutioner har vi også særlige aktiviteter for førskole børnene. Baggrunden er, at de efter 2½ år i børnehave har brug for andre udfordringer. Også her tager vi udgangspunkt i naturen, og det er efterhånden blevet en tradition, at børnene hen over foråret laver deres egen kniv med skede.

Skolegruppen overnatter en nat i børnehaven lige inden de forlader ”reden”.

 

Overnatning på engen

Hvert år overnatter vi en enkelt nat i telt på engen. Det er en spændende aktivitet, for både børn og voksne. Vi har en forventning om at Jeres barn har prøvet at sove et andet sted end hjemme, således at det ikke er første gang barnet skal sove ”ude”. Se dato i årsplanen.

 

Betaling

I SKAL tilmelde forældrebetalingen til PBS. Oplysningerne til brug for dette står i tilbudsbrevet. Hvis Skovhuset ikke modtager forældrebetalingen rettidigt, opkræves et rykkergebyr på kr. 100,-

 

Der gælder de samme regler for søskendetilskud og økonomisk fripladstilskud i Skovhuset som i kommunale institutioner. Hvis I har to eller flere børn, har I ret til søskendetilskud, efter kommunens regler. Tilskuddet gives automatisk til den billigste plads.

 

Hvis jeres samlede husstandsindkomst er under kr. 539.800 årligt, har I mulighed for at søge hel eller delvis økonomisk friplads. Fripladstilskud skal søges hos Sorø Kommune via www.straxen.dk – digital pladsanvisning.

 

Bestyrelsen

Skovhuset er en privat institution. Det betyder, at bestyrelsen har det overordnede økonomiske og administrative ansvar. Lederen varetager den pædagogiske og daglige ledelse. Bestyrelsen består af 5 forældrevalgte medlemmer, to forældrevalgte suppleanter samt lederen (der ikke er medlem af bestyrelsen).

 

Formand: Martin Kramer – far til Edith
Næstformand: Christina - mor til Knud

Kasserer: Lars

 

Medlem: Charlotte – mor til Agnes

Medlem: Karen - mor til Dagmar

Suppleant: Lene – mor til Rigmor

Leder: Taco Molenaar

 

Bestyrelsen mødes 10 gange om året. Derudover kan der nedsættes arbejdsgrupper omkring konkrete aktuelle opgaver – fx legepladsudvalg, ind- og udvendigt vedligehold, åbent hus arrangement mm. Vi inddrager meget gerne øvrige forældre heri.

 

Der er en vedligeholdelsesgruppe bestående af 3-4 forældre. Denne gruppe koordinerer vedligeholdelsesmæssige opgaver, arrangerer byggeprojekter samt er behjælpelig med planlæggelse og afholdelse af arbejdslørdage.

 

 

Velkommen

Til sidst vil vi byde jer velkommen endnu en gang! Vi glæder os til at lære jeres barn og jer at kende og vi håber, I bliver begejstrede for vores allesammens Skovhus.

 

På gensyn i skoven,

Personalet og bestyrelsen

 

(Opdateret 09-06-2023)